fulltextové prohledávání
hledej
VŠE CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O KVALITNÍCH VÝČEPECH
ANKETA
Který z aspektů je pro Vás při nákupu nejdůležitější?
  27,3%
  24,5%
  23,7%
 
  24,6%
Dnes je středa 18.10.2017
Po svaté Tereze mráz po střechách leze.

Obecné informace

Výčepní zařízení je zařízení, které umožňuje čepování piva ze sudů (dnes většinou nerezových sudů typ KEG) do pivních sklenic.

Součástí dnešního výčepního zařízení bývá vždy chlazení.

Chlazení může být

- objemové tzn celý objem sudu je vychlazován na požadovanou teplotu (např. chladící boxy, chladící stroje)

- průtočné tzn je vychlazované pouze množství požadované ke konzumaci

Z důvodu úspory elektrické energie, času a mobility je upřednostňováno chlazení průtočné popřípadě kombinace obou (nejedná se o chladič ale dochlazovač)

Umístění chladičů

Chladiče pod stůl
Umísťují se většinou mimo výčepní místnost nebo do výčepního pultu. Bývají většinou typu "mokrý" , pro výčepy s menší výtočí piva mohou být i v provedení "suchý".

Chladiče na stůl
Jak lze odvodit z názvu umísťují se většinou na výčepní pult nebo stůl. Pivní kohout bývá součástí chladiče.

Způsob chlazení

Chladiče s chlazením kompresorovým jsou většinou používány pro průtokové chlazení. Chladící okruh je v principu shodný s chladícím okruhem domácní ledničky (výparník, kondenzátor, kompresor, …). V těchto okruzích je používáno ekologické bezfreonové chladivo - nejčastěji R134a.

Chladiče s elektronickým chlazením nejsou vhodné pro průtokové chlazení a pro svůj malý výtoč jsou používány spíše pro udržení předvychlazení teploty(autoledničky).

 

 

SINOP CB a.s. SINOP CB a.s. Klimatizace SINTECH